liposuction

Belli bölgelerde biriken ve şekil bozukluklarına sebep olan yağları aldırarak, vücut şeklinin yenilenmesiyle göze hitap edecek şekle getirilme işlemine liposuction denilmektedir. Kalıtsal etkilerle, kilo düzensizliğiyle veya yetersiz spor sebebiyle vücudun belirli bölgelerinde biriken yağlar sağlığı yerinde olan kişilerin egzersizle bile düzeltilemeyebilir. Bu tür yağların düzensiz birikmesi durumlarında lipoplasti olarak adlandırılan yağ aldırma estetiği uygulanır.

Vücudun hangi bölgesine operasyon yapılacaksa, duruma göre lazerli liposuction veya klasik yöntem olan kanüllerle cilt altında olan yağların vakumlanması yöntemi seçilir. Vücudun yağ alınacak bölgesinin büyük olduğu durumlarda iki yöntemin de bir arada kullanılması tercih edilebilir. Cerrahlar bu kararı alırken operasyon yapılacak bölgenin durumuna, büyüklüğüne ve hasta ile ilgili belirlemelerine dayanırlar.

Yağlardan kurtulma isteği herkes de olsa da bazı kişiler sağlıklı olmalarına rağmen çeşitli diyet ve egzersizlerle yağlarından kurtulamamaktadırlar. Bu sorunu yaşayan kişilerin sıkça liposuctionı tercih etmelerinin sebebi de yağlarının lazerle alınarak sorunlarının ortadan kaldırılabilmesidir. Bu yöntemle yağ dokusunun içerisine ince fiber optik kablo yardımıyla lazer enerjisi aktarılır. Lazer aktarılan bölgede bulunan yağlar büyük enerji sebebiyle çok küçük parçalara ayrılarak yok olurlar. Yağ hücrelerinin gözle görülemeyecek kadar küçük parçalara ayrılmasıyla, bu ayrılma sırasında ve lazer etkisiyle oluşan ısı gevşeyerek deformasyona uğramış cildin sıkılaşmasını ve yeni bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ancak klasik yöntem olan kanül adı verilen borular yardımıyla yağ alımı gerçekleştirildiğinde bu sıkılaşmanın olması için gerekli olan lazer ısısı ve parçalanma olmayacaktır. Bu sebeple genel olarak lazerle uygulanan yöntem tercih edilmektedir.

Lazerle yağ aldırma (liposuction) nasıl uygulanır?

Operasyon öncesinde operasyonun yapılacağı bölge kesinleştirilir. Vücutta yağların fazla olduğu yerler belirlenerek bu alanlar işaretlenir. Belirlenen operasyon alanına lokal anestezi uygulanarak bölge işleme hazır duruma getirilir. Anestezinin etki etmesi ardından fiber optik kablo kullanılarak ilgili bölgeye lazerle enerji verilmek üzere operasyona başlanır. Enerji verilerek gerçekleştirilen operasyon sonrası dikiş gerekli olmayacaktır fakat, operasyon sonrası bölgeye baskı uygulayacak korse ya da bandaj kullanılır. Genellikle lokal anestezi kullanılarak yapılan bu işlem, operasyon alanında şişliğin ve morluğun en az düzeyde kalmasını sağlar. Operasyonun süresi yağ oranına göre değişiklik gösterebilir. Yağ oranının fazla olduğu durumlarda yaklaşık bir saatlik bir seans yağ oranının azaltılması için yeterli olabilir.
Operasyon sırasında genel anestezinin kullanıldığı durumlarda hastaların bir gece hastanede kalması, lokal anestezi kullanıldığı durumlarda ise birkaç saat hastanede beklemesi gereklidir.

Lazerle yağ aldırma (liposuction) kimlere ve hangi bölgelere uygulanır?

Diyet ve egzersizlerin yeterli olmadığı durumlarda vücutta düzensiz bir şekilde biriken yağları cinsiyet farkı olmadan herkes aldırabilir. Günümüzde birçok kişi çeşitli egzersizleri ve diyetleri kullandığı halde vücuduna etki olmadığını görmektedir. Bu şekilde sorun yaşandığında liposuction yardımıyla bu yağlardan kurtulmak mümkündür. Çoğunlukla sırt, bel, yüz, çene, karın, kol ve bacak bölgelerinde kullanılan liposuction yöntemi, vücutta fazla yağ biriken tüm bölgelerde kullanılabilir.

Lazer liposuction ve klasik liposuction arasındaki farklar nelerdir?

  • Lazerli liposuction uygulamasında, kanama ve travma sorunları görülmemektedir.
  • Lazerli liposuction yönteminde, operasyon sonrası meydana gelecek ağrı daha az olmaktadır.
  • Lazerli liposuction yapıldığında sarkma sebebiyle deformasyona uğrama riski olan cilt yapılarında sarkma sorunu meydana gelmez.
  • Lazerli liposuction sonrasında şişlik dışında bir yan etki görülmez ve bu şişlik hafif bir şekilde oluşur.
  • Lazerli liposuction operasyonu sonrasında iyileşme için bandaj uygulaması yapılmamaktadır.

Yağ aldırma estetiği (liposuction) için uygun olan adaylar kimlerdir?

  • Operasyon ve sonrası iyileşme sürecinde sorun yaratacak bir rahatsızlığı olmayan kişiler,
  • Cildi sıkı ve elastik bir yapıda olanlar,
  • Kas yapısı uygun olan yetişkinler,
  • Operasyon sonrası beklentileri gerçekçi olanlar,
  • Liposuction konusunda olumlu bakış açısına sahip kişiler için estetik operasyonu uygulanmasında sakınca yoktur.

Yağ aldırma estetiği hangi bölgelere uygulanabilir?

Yağ aldırma uygulaması tek başına uygulanabildiği gibi, karın germe, yüz germe veya göğüs küçültme gibi uygulamalarla beraber yapılabilir.
Karın germe, yüz germe ve benzeri operasyonlarla beraber de yapılabilen bir uygulamadır. Bu sebeple, bu operasyon vücudun her bölgesinde uygulanabilir. Başlıca operasyon bölgeleri şu şekildedir:

  • Karın ve bel bölgesi
  • Kolların üst bölümleri
  • Kalça ve kaba etler
  • Göğüs kafesi
  • Yüz ve yanaklar
  • Çene ve boyun
  • Uyluklar
  • Baldırlar ve ayak bilekleri
  • Bacakların iç kısımları

Yağ aldırma estetiği neleri düzeltmez?

Operasyon öncesi estetik cerrah ile iletişimde bütün bilgilerin doğru verilmesi sonrası cerrah tarafından yağ aldırma estetiğine ihtiyaç olup olmadığına ve hastaya uygulanmasında sakınca olup olmadığına karar verilir. Hastanın cilt yapısında sarkma olduğu durumlarda operasyon uygulanmaz. Selülit tedavisi amacıyla yağ aldırma estetiği uygulanmaz. Uygulamanın gerçekleştirilmesi öncesinde sorunun egzersiz ve diyetlerle çözülmeye çalışılması gereklidir. Diyet ve egzersiz sonrası sorun giderilmediğinde uygulama yapılabilir ancak diyet ve egzersizlerin yerine veya aşırı kilo problemlerinin giderilmesi amacıyla liposuction uygulanmaz.

Yağ aldırma estetiği öncesinde neler değerlendirilir?

Estetik cerrahın operasyon öncesi muayenesinde, hastanın beklentileri, öncesinde geçirdiği sağlık sorunları, alerji durumu, kullanılan ilaç, vitamin ve bitkisel ürünlerle, geçirilen ameliyatlar gibi konuları öğrenmesi gereklidir. Bunları yanında hastanın alışkanlıkları değerlendirilerek gerekli önlemler alınır. Bu muayenede operasyona engel teşkil edebilecek durumlar ortaya konularak operasyon için risk yaratacak unsurlar gözden geçirilir. Hastaya gerekli uyarı ve tavsiyeler verilir. Operasyon öncesi ve sonrası uyulması gereken risk önleyici faktörler ve oluşabilecek yan etkiler hastaya bildirilir.

Yağ aldırma estetiği öncesinde adayların yapması gereken işlemler nelerdir?

  • Operasyon öncesi sigaranın kesinlikle kesilmesi gerekmektedir.
  • Hasta adaylarının durumlarına göre belirlenmiş olan ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekir.
  • Uygulama öncesinde aspirin gibi kanın sulanmasına sebebiyet verecek ürünlerden uzak durulmalıdır.
  • Operasyon öncesinde gerekli olan tetkikler veya sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Klasik yağ aldırma (liposuction) estetiği nasıl yapılır?

Yağ emme ameliyatı olarak da adlandırılan klasik yağ aldırma estetiği operasyonu öncesinde operasyonun yapılacağı bölge kesinleştirilir. Vücutta yağların fazla olduğu yerler belirlenerek bu alanlar işaretlenir. Hasta için uygun olan sakinleştirici ve uyuşturucu ilaçlara karar verildikten sonra hasta bu ilaçlar yardımıyla operasyona hazır duruma getirilir. Anestezinin etki etmesi ardından ciltte küçük ve belirgin olmayacak şekilde kesiler açılarak operasyon bölgesi hazırlanır. Açılan bu kesilerden travmanın ve kanamanın yaşanmaması için sıvı solüsyon madde enjekte edilir. Açılan kesilerden içeri sokulan kanüller yardımıyla bölgede bulunan yağlar cerrahi vakum ile çekilir. Genellikle genel anestezi kullanılarak yapılan bu işlemde, operasyon alanında şişliğin ve morluğun yok olmasıyla operasyon sonucu görülecektir. Operasyonun süresi yağ oranına göre değişiklik gösterir. Uygulamanın etkisinin kalıcı olması için kilo almayı engelleyici olarak önerilen diyet ve egzersizlere uyulmalıdır. Operasyon sonrası alınacak kilolar uygulamanın etkisinin kaybolmasına sebep olur.

Klasik yağ aldırma estetiği sonrasında iyileşme nasıl olur?

Operasyonda kullanılacak genel anestezi, lokal ya da intravenöz anestezi yöntemlerine göre iyileşme süreci farklılık göstermektedir. Lokal anestezinin kullanıldığı durumlarda kısa süre hastanede durulması gerekse de aynı gün taburcu olunabilir. Genel anestezinin kullanıldığı operasyonlarda hastanın bir gece sonrasında taburcu olması uygundur. Her hangi bir kontrendikasyon yoksa ve anestezi onayı varsa kullanılabilecek olan intravenöz anestezi sonrası hasta aynı gün taburcu olabilmektedir.
Operasyon sonrasında geçici olarak oluşacak ciltte hassasiyet, şişlik ve morluklar doğaldır. İyileşmenin tamamlanması sonrasında kesinlikle geçecektir.
Doktor kontrolüyle 1-2 hafta içerisinde işe dönmek mümkün olsa da efor harcamanıza sebebiyet verecek ağır eğersizlerden yaklaşık 1 ay süresince uzak durulmalıdır. Şişliklerin tamamen kaybolması hastanın cildine göre değişebilecek olup takribi 2 aya kadar sürecektir. Şişliklerin tamamen inmesi sonrasında vücut yeni şeklini kazanmış olacaktır fakat, uygulamanın etkisinin kalıcı olması için kilo almayı engelleyici olarak önerilen diyet ve egzersizlere uyulmalıdır. Operasyon sonrası alınacak kilolar uygulamanın etkisinin kaybolmasına sebep olur.
Operasyon sonrası şekillenmeye yardımcı olunması ve iyileşme sürecini hızlandırması amacıyla masaj yapılabilir.

Yağ aldırma (liposuction) estetiğinin riskleri nelerdir?

  • Deride dalgalanma denilen pürüzlü ve esnek bir cilt yapısı
  • Hava, yağ embolisi
  • Vücut konturlarında eşitsizlik olması, asimetri sorunu
  • Pigmentasyon dengesizliği olması
  • İşlem yapılan bölgede enfeksiyon olması
  • İstenmeyen yara izleri
  • İşlemde cilt ya da sinir hasarının olması
  • Aşırı sıvı kaybı ya da sıvı toplanması
  • Isı ya da termal yaralanmalar
  • Anesteziden kaynaklanan riskler
  • Kanama riski
  • Ciltte renk değişimi ya da şişlik olması
  • İşlemden sonra oluşan ağrının devam etmesi
  • Yaraların tam olarak iyileşmemesi

Risklerin çoğunluğu nadir olarak görülmekte olsa da her cerrahi operasyonda bulunan riskler yağ aldırma estetiğinde de bulunmaktadır.

Yağ aldırma (liposuction) estetiği sonrasında yaşananlar nedir?

Yağ aldırma estetiği operasyonu sonrasında uygulanan bölgenin boyutlarına göre değişen şekillerde, bu cerrahi için ve kişilere özel üretilmiş korse giyilir. Yaklaşık bir ay süreyle giyilen bu korse vücudu sararak şişlik hissi verse de vücudu sıkıştırmaz ya da rahatsız etmez. Bu bir aylık süre içerisinde meydana gelme ihtimali olan ödem ve şişliklerin kaybolmasıyla kiloda azalma olabilir ve bu sebeple hastalar korselerini küçültebilirler. Özellikle bu dönemde diyet programlarına uyulması konusuna hassasiyet gösterilmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.
Aşağıdaki formu doldurun, en kısa sürede size ulaşacağım.

    (*) Belirtilen alanlar zorunludur.